YANNICK
Yannick Boulet, aangenaam!
Je kan gerust zeggen dat ik de passie voor planten en tuinen met de paplepel heb ingegoten gekregen. Met een kunstsmid als vader, werd ik – net zoals mijn oudere broers en zussen – al vroeg ingezet om te helpen in de zaak. Wanneer ik mee mocht naar een klant, gaf ik mijn ogen de kost in de vaak prachtige tuinen. In mijn vroegste herinnering haalde ik zonnepitjes uit mijn vaders vogelvoer om te zaaien. De daaruit ontsproten jonge plantjes verzorgde ik met veel toewijding, zodat ik de nieuwe oogst pitjes weer enthousiast kon zaaien. Ook mijn moeder wakkerde mijn tuinpassie aan door me mee te laten helpen in de moestuin. Zo haalden we wasmanden vol spinazie binnen, waarna ze me steevast bij haar op het aanrecht zette om haar doen en laten te kunnen volgen en bij te leren. Geïnspireerd en gesteund door mijn beide ouders, wist ik dus al vroeg dat mijn pad naar de toekomst ergens ‘in het groen’ zou liggen.
I’m not greedy, but I like a lot
Als student was het al snel duidelijk dat ik niet mee zou lopen met de massa. Wiskunde en fysica zullen ongetwijfeld hun nut hebben, maar ik voélde het niet. Ik moest dus hard werken tijdens mijn schooljaren. Ik presteerde enkel voor de vakken die ik zelf zinvol vond, zoals geschiedenis en talen. Tot op de dag van vandaag hou ik me het liefst bezig met alles wat het leven mooier en aangenamer maakt. Kunst, literatuur, gastronomie, architectuur, … en mooie tuinen natuurlijk. Da’s de romanticus in mij. En die draag ik ook uit in mijn beroep: als ik een glimlach kan toveren op iemands gezicht, ben ik een gelukkig mens.
The road to Great Dixter
Deze iconische tuin in Zuid-Oost Engeland, het levenswerk van de vermaarde tuinier/auteur Christopher Lloyd, vormt de rode – of in dit geval ‘groene’ – draad doorheen mijn loopbaan. Het begon op mijn twaalfde met het zien van een foto van Great Dixter in een boek van Mark Demesmaeker. Op mijn zestiende ging ik voor de eerste en enige keer in mijn leven enkele dagen brossen. Met mijn moeder op tuinreis naar Great Dixter. Vanaf de eerste voet die ik er binnen zette voelde ik: dit is mijn bestemming. Hier wil ik ooit werken. En zo geschiedde. Ik kreeg de kans om er mijn eerste job uit te oefenen. Voor mij was dit de ultieme belichaming van hetgeen ik in mijn leven wilde doen. Ik beleefde er twee zalige jaren waarin ik, samen met een fijne groep internationale medestudenten, ten volle heb kunnen leven en werken op het ritme van de tuin. In plaats van enkel het gekende hoogseizoen, leerde ik ook de tuin uit elkaar halen in de winter en terug heropbouwen in de lente. De kennis van deze honderd jaar oude kalender was het voornaamste dat ik mee naar België wilde nemen. De basis van een mooie en duurzame tuin is immers goed weten hoe die werkt.
De stiel in leven houden
In België heeft de kunst van het hovenieren helaas nog niet de standing die het vak eigenlijk verdient. Ik hoop er ooit voor te kunnen zorgen dat het wat meer cachet krijgt. Omdat ik besef wat een unieke kans het is om tijd te mogen doorbrengen op een geweldige locatie, maar ook hoe belangrijk het is om een goede mentor te hebben, droom ik ervan ooit een tuin aan te leggen om daarin studenten warm te maken voor de stiel. Ik weet uit ervaring hoe fantastisch het is om zo vroeg in je leven je passie te ontdekken en wat een voldoening het geeft om daarvan je beroep te maken. En last but not least: hoe elke stap op de weg daarnaartoe de moeite waard blijkt te zijn.
-
PIBO
1 September 2002Mijn eerste kennismaking met Great Dixter, hetzij via een foto. Maar het zaadje werd geplant. Mijn middelbare schoolcarrière zou zich de komende zes jaar op het PIBO Tongeren afspelen, richting Technische Tuinbouwtechnieken.
-
Brossen
1 April 2006Brossen voor het hoger doel: ik zet voor het eerst voet in de iconische tuin, waar mijn buikgevoel me onmiddellijk zegt dat het niet de laatste keer zal zijn.
-
PXL
23 September 2008Aanvang studies Groenmanagement bij PXL Diepenbeek
-
Stage bij Great Dixter
1 September 2010Na het slagen voor mijn tweede jaar volgt de ultieme beloning: een stageplaats bij Great Dixter! Twee maanden lang word ik ondergedompeld in een wereld die ik al vrij goed ken dankzij mijn veelvuldig lees- en opzoekwerk.
-
Afgestudeerd
1 July 2011Afgestudeerd. Daarna onmiddellijk terug naar Great Dixter om er de banden aan te halen. En met succes: ik krijg het voorrecht om mijn eerste job uit te oefenen op de plaats waar mijn hart al de hele tijd ligt.
-
Naar Engeland
1 January 2012Aan de slag bij Great Dixter. Al vrij snel volgt de vraag van mijn mentor Fergus Garrett of ik eventueel een jaar wil blijven. Dat hoeft hij geen twee keer te vragen!
-
Verlengingen
1 May 2012Zeer vereerd met de vraag of ik een tweede jaar zie zitten bij Great Dixter. Of course! Ik geniet met volle teugen en leef op het ritme van de tuin.
-
De terugkeer
25 December 2013Een enorm dilemma. Ik krijg de mogelijkheid om voor lange tijd te blijven. Maar mijn familie wacht op me. En ik heb een missie: ik wil mijn kennis in België inzetten om mijn eigen droom na te jagen. De tijd is rijp om terug naar huis te gaan.
-
Bijberoep
1 January 2014Tijdelijk in loondienst met mijn tuinprojecten in bijberoep.
-
De start
1 November 2014De start van mijn leven als zelfstandig tuinaannemer. Een job die ik elke dag met nog meer plezier uitoefen!